Nem csak jogsi kell az ügyfeleknek, meg kell tanítani őket rendesen vezetni és biztonságosan közlekedni is!
Sajnos ezt ma még nagyon sokan másként gondolják!

ÁKÓ, VSM, KK

Tevékenységünket a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016. április 7.-én kiadott engedélye alapján megkezdtük. Statisztikai adataink még nincsenek, ezért egy általános tájékoztatót tettünk fel az említett mutatókkal kapcsolatban. 
Hogyan segíthetnek eligazodni az „ÁKÓ", „VSM" és „KK" mutatószámok?
Az Általános Képzési Óraszám
(ÁKÓ) azt mutatja meg, hogy a kötelezően előírt minimális óraszámhoz képest (személygépkocsi 29 óra), százalékosan mennyi óra kellett a sikeres forgalmi vizsgához. Minél közelebb van az érték a 100 %-hoz, annál kevesebb pótórára volt szükségük a tanulóknak az adott iskolánál.
Számítási képlet: Ha 30 óra = 100%, akkor 10% = 3 óra
Ha a táblázatban 150% szerepel, az azt jelenti, hogy 30 óra + 15 óra kellett átlagosan a sikerhez.
Pótórákra számítani kell - arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a meghirdetett ár összhangban legyen a pótórák költségével. Ha a pótórák netán éppen annyiba kerülnek, mint az alapórák, az bizony dupla áron való jogosítvány-szerzést jelent, amire igen komoly esély van akkor, ha a pótórákat egy képzőszerv drágábban adja. (a tanulók becsalogatása egy olcsóbb árral, majd lekaszálásuk minél több pótórával - ez sajnos manapság elég elterjedt jelenség)
A Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) azt mutatja meg, hogy a képzőszerv összes vizsgaeseményéből (benne az alapvizsgák és a pótvizsgák is) mennyi lett sikeres. Ha a „B" forgalmi vizsgánál 85 % szerepel, az azt jelenti, hogy száz vizsgázóból 85-en átmentek elsőre. Ha a VSM pl. 38%, akkor az elsőre sikeresen vizsgázók száma elég kevés, és több olyan is lehet a tanulók között, aki harmadszorra is megbukott.
A VSM = Sikeres vizsgaesemény osztva az összes vizsgaeseménnyel. 

A Képzési Költség (KK) kiszámításánál a már minden vizsgát letett tanulók által befizetett összes költség átlagát kell alapul venni. (elméleti tanfolyam díja, a gyakorlati oktatás díja, a kezelési költség, vizsgadíjak, a képzőszerv-váltás díja, stb.) Nem tartozik ide az orvosi alkalmassági vizsgálat díja, az elsősegély-nyújtási ismeretek díja, az esetleges PÁV vizsgálat díja, és a vezetői engedély kiállításának díja sem.   A mutatószámokat a képzőszerv köteles a honlapján, továbbá az adott tanfolyamra vonatkozó tájékoztatásaiban háromhavonta aktualizálni és félreérthetetlen módon feltüntetni. Ha a táblázatokban ez a „-" jelölés látható, az azt jelenti, hogy az adott negyedévben az adott képzőszervnél nincs releváns adat, tehát kevesebb, mint tíz tanulója/vizsgázója volt az adott időszakban.  A képző szervek tevékenységét jellemző mutatók az NKH holnapján negyedévente összesítve megtalálhatók, így a képzőszervek ennek alapján is összehasonlíthatók, és bár szerintünk nem ennek kellene az elsődleges szempontnak lennie az iskolaválasztásnál – de kétségtelen, hogy ez is segíthet! 
A mutatószámok összehasonlítás céljából itt tekinthetők meg:

Autósiskolák VSM 
https://goo.gl/RwNHuk
Autósiskolák ÁKÓ 
https://goo.gl/XIgQLj

 

 

 

 

 

| © 2010 nemcsakjogsi.hu | Powered by Impavidus Flatfile cms | Honlapkészítés | (X)html | css | Belépés